Klistermärken

Klistermärken är ett trevligt påfund som inte bara gläder barn utan kan komma mycket väl tillhands, även för vuxna. Ett klistermärke är en slags dekal eller ett motiv gjort i papper eller plast med baksidan som klistrar fast mot underlaget. Det gör att man lätt kan sätta fast klistermärken lite varstans man önskar se dem, och de kan både utgöra en prydnad på olika föremål eller bli en rolig reklampryl för företag. Det går även bra att bara köpa genomskinliga förslutningsklistermärken att till exempel sätta på brev och paket för att det inte ska riskera att gå upp under frakten.
För att förhindra att klistret förlorar sin förmåga eller att det kommer in smuts så brukar man skydda baksidan med ett vaxpapper eller liknande. Man kan köpa ett enda klistermärke eller en karta med ett eller flera motiv som t.ex. julklistermärken som man fäster på julklapparna med julönskningar som motiv.

Glädjen med klistermärken

Man vet inte riktigt hur klistermärken har uppkommit men man tror att det började någonstans i USA och närmare bestämt Kalifornien, någon gång efter andra världskriget. Namnet "stickers" låter förmodligen bekant och är det amerikanska ordet för klistermärken. Det var amerikanen Avery Dennison som uppfann den självhäftande funktionen. Under slutet på 70-talet blev det alltmer populärt att göra reklamklistermärken, och alltsedan dess har den trenden suttit i.

Det finns naturligtvis olika typer av klistermärken att välja mellan och de har olika syften att fylla. De kan dels vara informativa och gärna då innehålla viktig text eller varningar. Man kan även använda de kommersiella klistermärkena eller remsorna som man sätter upp på olika platser för att få fram ett reklambudskap. Sist men inte minst har man de konstnärliga och kreativa klistermärkena som många barn tycker om. Dessa kan vara allmänt vackra, roliga med bilder och figurer, underhållande eller bara allmänt skojiga. Naturligtvis passar konstnärliga klistermärken även vuxna själar men de har benägenhet att främst rikta sig till barn. Kanske har du lagt märke till att klistermärken ofta kommer i godispåsar eller med tuggummipaket, alternativt flingpaket för att göra det till en trevlig upplevelse för barnen samtidigt som de avnjuter något gott.

I den här texten ska vi ta upp några olika typer av klistermärken och hur man kan göra för att de ska uppfylla sina funktioner allra bäst.

Gör dina egna klistermärken

Idag går det hur enkelt som helst att tillverka dina egna klistermärken. Med dagens teknik kan du skräddarsy dina egna för att sedan använda dem till det ändamål du är ute efter. Du kan lätt trycka upp dem i den storlek du vill och använda dig av det motiv som önskas. Egendesignade klistermärken kan tryckas upp på karta eller styckvis om de är stora.

Designa ditt eget motiv eller din egen text

Det du gör är att bestämma dig för ett motiv som känns lämpligt, antingen för kommersiellt syfte eller för eget bruk. Du kanske känner för att trycka upp dina egna klistermärken till en fest, bröllop eller till barnens födelsedag och då kan det vara kul att komma med något unikt som inte syns ute i butikerna. Klistermärken man på ett snyggt och omsorgsfullt sätt pryda menyer, inbjudningskort eller sättas på ballonger som man blåser upp till ett festligt barnkalas. De kan även användas som utmärkt reklam inför en mässa eller ett event samt till att dekorera alla möjliga olika saker på ens företag i stort. För att göra dem ännu mer personliga, varför inte komplettera dem med ett fotografi och ett citat eller en text?
Sätt din logga på märket eller ett personligt foto och skapa en personlig prägel på dina produkter. Klistermärken kan även användas som reflexer och sättas på jackor eller kläder, cykelhjälmar eller mössor. De flesta sorter som erbjuds idag, är dessutom av mycket slitstark kvalité, vilket gör att de kan tvättas åtskilliga gånger i maskin.

Hitta en bra leverantör

Vänd dig sedan till en tryckerifirma på nätet eller i din stad, för att se deras utbud och få ett kostnadsförslag för allting. Kontakta gärna flera olika firmor så att du har något att jämföra med samtidigt som du kan se vilka olika prisklasser som erbjuds. När du har hittat din leverantör, är det bara att förse dem med det motiv som ska pryda klistermärkena och så är processen igång. Var noga med att allt är inkluderat i priset så att du inte får en massa ytterligare avgifter att betala i slutändan. Resultatet lär inte vänta på sig och förhoppningsvis kommer du att ha stor glädje av dina personliga klistermärken under en lång tid.

Att trycka upp sina egna klistermärken

Om du inte vill vända dig till en firma, utan hellre trycker upp dina egna klistermärken, alternativt vill starta tryckeriverksamhet och printa ut dekaler och liknande till kunder, så kan du investera i utrustning som skrivare och dator samt olika ritprogram för att komma igång. Det finns dock saker som är värda att tänka på.
Dels gäller det att skaffa nya kunder hela tiden, eftersom en dekal ofta håller sig en lång period och det innebär att när en kund väl har lagt sin beställning och processen är avslutad, kan det dröja ett tag innan han/hon återkommer. Det betyder även att du själv måste lägga manken till beträffande din egen marknadsföring.
En annan aspekt är att det ibland kan vara svårare att printa ut vissa typer av klistermärken, bland annat när den ska sitta på insidan ev. en ruta eller dylikt och ha motivet utåt. Då måste klistret sitta på motivet och inte på baksidan av papperet. Den måste således vara spegelvänd och detta måste du tänka på när du investerar i skrivare och dator. Vinyl är ett mer komplicerat material än vanligt papper men är dock oftast snyggare att använda.

Klistermärken mot företagare

Nu kommer vi automatiskt in på den stora fördelen med de egendesignade klistermärkena som vi berättar om i rubriken ovan. Visst är det roligt att ha egengjorda klistermärken att dekorera olika föremål med, men ur den kommersiella synvinkeln är detta alternativ särskilt effektivt. Det är nämligen mycket viktigt för varje företag att stå ut från massan och skilja sig från mängden och med en personlig logga och ett snyggt tillverkat klistermärke, så kan du komma långt med ditt företag.
De flesta tryckeriföretag erbjuder många olika reklamprodukter att sätta sitt tryck på och klistermärken är ett av dem. Med en egendesignad logga, budskap eller bild så kan ditt företag göra sig ett extra gott rykte på marknaden och sträcka sig till ytterligare fler målgrupper än väntat. Detta kan vara ett smart drag inför en nylansering, en mässa eller när som helst som man behöver boosta sin marknadsföring.
Klistermärken som sträcker sig mot företagare, kan tryckas upp på karta eller enskilt, på material som vinyl eller papper och sättas på de flesta produkter eller underlag. De är slitstarka och tål regn, fukt och kyla/värme och kan därför också likaväl användas utomhus som inomhus. Tryckmetoderna i dagsläget är mycket välutvecklade och säkra och du kan vara säker på att dina klistermärken inte lossnar eller ändrar färg bara för att de utsätts för lite slitage. Sätt helt enkelt din egen prägel genom att använda den färgkombination som önskas, både till bakgrund och till motiv.
Egendesignade klistermärken är svåra att inte lägga märke till och de passar utmärkt som dekal på bilar eller skyltar för ett förertag som ofta är i rörelse. Pryd dina firmabilar med självdesignade klisterremsor eller dekaler, sätt dem på skyltar eller på profilkläder eller förse dina kaffemuggar med snygga klistermärken som snabbt och effektivt snappas upp av både kunder och konkurrenter.

Klistermärken för barn

Så har vi då kommit fram till klistermärkenas största målgrupp, i alla fall om man får tro många undersökningar och studier. Barn brukar som regel älska klistermärken och gärna sätta dem på sina cyklar, skolböcker, mobiltelefoner, hjälmar och sportutrustning m.m.
Även föräldrar kan uppskatta klistermärkena då de bland annat hjälper till att separera barnens kläder och ägodelar från syskonens eller kamraternas. Klistermärken är vanligt förekommande på daghem och fritidsanläggningar där barnen ofta har samma ägodelar som riskerar att komma bort i all röra och/eller lek.
Designen på klistermärken för barn och unga, brukar vanligtvis skilja sig åt, eftersom de anpassar sig efter ålder. Det är mer sällan att man ser klistermärken med text till små barn, eftersom dessa ännu inte kan läsa. Barn tycker om motiv och roliga bilder, gärna skämtsamma eller bilder som föreställer någon de uppskattar, som exemeplvis en idol eller artist. Eller varför inte en seriefigur som nyligen har kommit upp på bioduken och ligger rätt i tiden i popularitet?

Pedagogiska klistermärken

Man brukar även rekommendera att göra s.k. pedagogiska klistermärken med bokstäver, tal osv för att lära barn att långsamt börja läsa eller uppmärksamma sina namn eller åldrar. Pedagogiska klistermärken passar sig således utmärkt till barn som nyss hamnat i skolåldern eller till barn som snart är på väg dithän. För att göra det roligare för barn att lära sig saker, så är det viktigt att de tar lätt på saker och ting och inte påtvingas något. Genom att dekorera skolböcker eller klassrum med söta motiv och låta barn sätta sin egen prägel på omgivningen, brukar det bli både enklare och trevligare för dem att dra lärdom av saker och göra sin läxor fortare.

Flyttbara klistermärken

Klistermärken för barn är normalt lite mer innovativa än de kommersiella varianterna. Bland annat finns det klistermärken som idag går att ta bort och flytta runt för att byta plats. Det kan vara smart när ett barn börjar i en ny klass och måste lämna tillbaka skolböckerna som kanske är fulla med klisterremsor och stickers. Om de då vill ha kvar dessa så kan de snabbt ta bort dem från böckerna och klistra dit på sina nya läroböcker utan att skolpersonalen behöver ta sig för pannan och fundera ut hur man ångar bort dekalen för att boken inte ska bli förstörd till nästa elevs ankomst.

Säkerhet

När man gör klistermärken för barn så är det även viktigt att tänka på att de inte utgör en fara om barnet skulle stoppa det i munnen eller pilla bort det. Klister är naturligtvis aldrig bra att stoppa i sig så man ska se till att klistermärkena inte lossnar för enkelt så att barnen stoppar det i munnen.

Detta är intressant när det kommer till frukter som ofta har ett klistermärke ditsatt för att visa varifrån frukten kommer eller vilket företag som har odlat den. Många som inte är försiktiga, kan lätt äta upp detta lilla märke, men nu har detta klister som sitter på baksidan av märket, normalt tillverkats med ofarliga ämnen som inte är skadliga för magen. Även själva etiketten är av ett nedbrytbart ämne som exempelvis KRAV-märket, men många andra etiketter som sitter på frukt och grönt, är också mer eller mindre miljövänliga. Huruvda det också är ätbart är en annan fråga.

Det finns faktiskt olika slags klister som är mer eller mindre farligt, även för produkten eller underlaget det sitter mot. Vissa lim innehåller ämnen som är stram och "löser up" vissa plaster som gör att den blir sprödare, t.ex på cykelhjälmar. Självklart hinner du förmodligen byta hjälm innan detta sker, men det tåls trots allt att tänka på.
Senast Uppdaterad: 2018-04-01 17:20:43